Wereldreis in Recepten: Griekse Souvlaki

Griekse Souvlaki

We moeten nog even wachten voordat we écht weer op reis te kunnen. Heerlijk met het vliegtuig naar prachtige witte stranden, de azuurblauwe zee, lekker exotisch eten. Oh, ik denk dat we allemaal wel toe zijn aan een weekje vakantie! Tja, het zit er helaas nog even niet in. Maar als wij niet op vakantie kunnen, dan halen we de vakantie toch lekker in huis!

Een paar weken geleden maakte ik een reis rond de wereld. In recepten. Één van mijn inspiratiebronnen voor deze week was Griekenland. Dit prachtige land heeft een speciaal plekje in mijn hart. Na twee jaar onder de Griekse zon gewoond te hebben, mag ik van mezelf wel zeggen dat ik wel weet hoe een souvlaki hoort te smaken. Bij ons op de hoek in de Atheense wijk Attiki zat een souvlaki tentje. Hier scoorde je voor €2,50 twee souvlaki’s. In een pitabroodje, met tzatziki, tomaat, én patat. Niet een hele gebalanceerde maaltijd, maar wel genoeg om je maag te vullen voor de avond.

Ik heb mijn fair share aan souvlaki’s mogen proeven. En toen ik eenmaal terug was, in Nederland, of zelfs in de té toeristische strandtentjes van Kreta, smaakte de souvlaki toch anders. Minder Grieks

Voor dit recept was ik dus mijn eigen ergste criticus. Dit gerecht houdt zoveel herinneringen voor mij, dat ik er best van zou balen als het mis zou gaan. 

Griekse Souvlaki

Griekse Master Chef

Gelukkig was daar Akis Petretzikis, eerste Griekse MasterChef, met zijn gespierde armen in de Griekse zon, die lachend op het strand mij wel even zou laten zien hoe je de échte Griekse souvlaki maakt. Nee, serieus, check voor jezelf:

Dit is het eerste souvlaki recept dat mij terugbrengt naar Athene. Het was zo ongelooflijk lekker! En wat blijkt? Het geheime recept om Griekse recepten écht Grieks te laten smaken… is witte wijnazijn. Who knew? In geen enkel Nederlandstalig recept voor tzatziki of souvlaki dat ik geprobeerd heb stond witte wijnazijn op het boodschappenlijstje. Maar het maakt écht een wereld van verschil. Het ging in de marinade voor de kip, in de salade, en in de tzatziki. Helemaal die euro waard dus!

Ik heb bovenstaand recept voor de souvlaki gebruikt, en enkel het varkensvlees (want bah!) vervangen door kip. Hier vind je het recept voor de tzatziki, en hier voor de Griekse salade. Voor de salade heb ik de basis genomen, zonder de olijven en kappertjes. Het was súper lekker. Ik waande mij echt op een terrasje in Monastiráki, mijn benen in de zon, koude witte wijn in mijn hand, en het lekkerste eten op tafel. 

Griekse Souvlaki

Authentieke Griekse Souvlaki met Traditionele Salade en Tzatziki

Een hele mond vol. Dit is hoe je het maakt:

De tzatzikisaus:

 • Schaaf een komkommer en rasp de hele komkommer in grove stukjes (niet de kleinste rasp gebruiken!). Voeg een snuf zout en een eetlepel witte wijnazijn toe. Laat dit 20 minuutjes in de koelkast rusten.
 • In een keukenmachine of blender, hak 1 of 2 teentjes knoflook fijn met 3 eetlepels olijfolie. De knoflook moet helemaal opgenomen worden door de olijfolie, zodat deze troebel kleurt. 
 • Mix de knoflookolie en twee eetlepels witte wijnazijn met +/- 300 gram Griekse yoghurt. 
 • Voeg naar smaak zout en peper toe. 
 • En nu dé tip waar je tzatziki 1000% beter van wordt: gooi je komkommermengsel in een handdoek, en knijp al het vocht eruit. Echt alles. Totdat je een droog balletje groen overhoudt. 
 • Dat balletje komkommer roer je door je yoghurt mengsel, en je zult merken dat je tzatziki die welbekende creamy textuur behoudt! 
 • Hak een handvol verse dille fijn en voeg deze als laatste toe aan de saus. 

Laat de saus rusten in de koelkast totdat je hem nodig hebt! Dit is by far het lekkerste tzatziki recept dat ik ooit geproefd heb! 

Griekse Souvlaki

De souvlaki:

 • Week je satéprikkers in vijf eetlepels witte wijn, twee takjes rozemarijn, en wat takjes tijm. Laat 1-2 uur weken. Zo voorkom je dat je stokjes vlam vatten, én voeg je heerlijke aroma’s toe tijdens het bakken!
 • Snij 800 gram kippendijfilet in gelijke blokjes van 2-3 centimeter. Plaats je kippenblokjes in een grote kom.
 • Snij 1 rode ui in vieren. Pel de ui los en voeg bij de kip. 
 • Voor de marinade: voeg 5 eetlepels olijfolie, 5 eetlepels witte wijnazijn, twee grof gesneden teentjes knoflook, 3 fijngesneden takjes rozemarijn, wat fijngesneden takjes tijm, een snuf zout en een snuf peper toe aan de kip en de ui. 
 • Mix goed door elkaar en laat het vlees tenminste 20 minuten marineren. Laat kip altijd in de koelkast marineren. Je kan met kip nooit veilig genoeg zijn!
 • Na 20 minuten kun je de kip en de ui om en om aan de satéprikkers rijgen. Stop de stokjes lekker vol. 
 • Gril de stokjes in een grilpan of op de barbecue totdat de kip helemaal gaar is, en de marinade mooi donker gekarameliseerd is. 
 • Je kunt je pitabroodjes natuurlijk even in een broodrooster of oven verwarmen, maar het lekkerste worden ze wanneer je ze even boven op het (dichtgeschroeide!) vlees mee laat stomen. Alle smaak gaat dan ook in het brood zitten, yum! Rouleer de broodjes en pas op voor je handen, de stoom is héét!
 • Snij twee romatomaten in dunne plakjes. 
 • Pak een pitabroodje met een stuk bakpapier en vouw hem iets dubbel in je hand. Leg de souvlaki in het broodje, knijp je hand samen, en trek het stokje uit het vlees. Garneer je souvlaki met de tomaat en de tzatziki. Serveer samen met de salade en de overgebleven tzatziki. Eet smakelijk!
Griekse Souvlaki

Hoe je de salade maakt die ik bij de souvlaki serveerde kun je hier terugkijken. Want zeg nou zelf, het is zeker niet erg om een kookles van Akis Petretzikis te krijgen toch?! 

Houdt jij van de Griekse keuken en ga jij deze recepten eens proberen? Ik ben héél benieuwd hoe erg je ervan zal gaan smullen! Laat je het me weten? Hier in de comments, of via Instagram? Super leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *