DIY Cake Smash Fotoshoot

Een cake smash fotoshoot hoort er tegenwoordig helemaal bij als je kleintje één wordt. In een mooi pakkie op de grond, lekker smeren met een hele grote taart, terwijl de fotograaf plaatjes schiet voor in mama’s plakboek. Zo’n leuk concept! Maar voor mijn kleine budgetje een overbodige luxe. Dus waarom zou ik het niet zelf doen?! Ik heb een camera, ik koop toch ballonnen voor d’r verjaardag… piece of cake, toch?

Uhh, nou… 

Het was nogal een onderneming, zo’n cake smash fotoshoot. Er valt ook best veel te regelen: ballonnen, vlaggen, taart, decoraties, belichting, kleding, haartjes, camera instellingen, baby die voor de taart moet blijven zitten, baby die in de taart gaat zitten, cake aan d’r voetjes, cake in d’r haren, cake op de jurk, cake overal. 

Dus tip één voor een DIY cake smash fotoshoot? Doe het niet alleen! Wat je nog meer nodig hebt? Nou, dit dus:

Setting

Het thema van deze cake smash shoot heb ik gebaseerd op de kleuren goud en oud roze. Ik wou graag een frisse shoot met toch wat warme ondertonen. Bij de Action haalde ik roze en gouden ballonnen (3 zakjes roze en 2 gouden, à 15 stuks per zakje). Ook kocht ik gouden slingers (papieren met glitter), nepbloemen, en papieren decoraties. Het was allemaal heel erg budget, maar ziet er toch wel professioneel uit! Ik hing de slingers aan een witte muur in de woonkamer, gewoon met schildersplakband. Over dat plakband heb ik wat ballonnen gehangen, zodat het niet opviel. 

Op de vloer plaatste ik papieren decoraties (3 witte bollen en 2 poederroze ruitvormen), ballonnen, en nepbloemen.

Ballonboog 

En dan de grote blikvanger: de ballonboog. Dit was erg leuk om te doen, totaal niet moeilijk, maar kostte wel wat tijd! Via bol.com bestelde ik een ballonlint. Hier zitten gaatjes in waarin je de ballonnen kunt bevestigen, zodat je niet met touwtjes hoeft te klooien. De opgeblazen ballonnen maak je dan om en om vast aan dit lint, de ene keer met het tuitje naar boven, en de volgende met het tuitje naar onderen. Zo krijg je een mooi gevulde boog. Op sommige plaatsen was de boog mij niet vol genoeg, dus daar heb ik twee ballonnen in één gaatje gepropt. Naderhand kan ik als tip meegeven om de ballonnen niet te groot op te blazen. Dit heb ik in het begin wel gedaan, waardoor de boog minder vol leek en ik dus twee ballonnen in één gaatje heb moeten proppen. 

Je kan de ballonboog zo vol en lang maken als je zelf graag wilt. Ook kun je ‘em al best ver van te voren maken. De mijne bleef makkelijk een week lang goed, en had het ook nog wel langer uitgehouden! 

Als je tevreden bent over de grootte van je ballonboog kun je het resterende lint afknippen en kun je de boog op zijn plek zetten. Ik heb dit gedaan met stukjes touw en schilderstape. Je hebt ook speciale haken hiervoor, maar met tape bleef het prima zitten. 

Ook kun je alvast nadenken hoe je de taart wil presenteren: op een glazen plateau, een houten serveerplank of een roze of blauw bord? En qua decoraties kun je natuurlijk ook nog (nep)bloemen toevoegen of extra slagroom, sprinkles of eetbare figuurtjes. Ik heb gekozen voor nepbloemen en wat sprinkles in hartjesvorm. 


Taart

Maisie houdt niet van zoet. Gewoon, echt totaal niet. Ze moet er gewoon niets van hebben. Dus ik had al wel een vermoeden dat ze de taart al niet eens zou willen aanraken. Heel veel zin om daar dan een mooie taart voor te bakken had ik dus niet, dus deed ik het lekker simpel. Ik haalde een kant-en-klare cake, een zakje botercreme en wat slagroom. De cake sneed ik in plakjes. In een taartvorm heb ik vervolgens de cake als het ware samengeduwd totdat het helemaal vastplakte in de ronde vorm van de taartvorm. Dit heb ik twee keer gedaan, zodat ik twee lagen had. Tussen die twee lagen heb ik opgeklopte slagroom gedaan. Dit heb ik in de taartvorm in de vriezer gezet voor een klein uurtje, zodat het een klein beetje stijver werd. Hier heb ik een eerste, slordige laag botercreme overheen gedaan. Heel dun, zodat alles goed aan elkaar vastplakt. Dit heb ik een nacht in de koelkast gezet. 

Op de ochtend van de shoot heb ik de taart nog een nette laag botercreme gegeven en afgemaakt met de decoraties (enkel aan de kant die gefotografeerd zou worden), nepbloemen en een toef slagroom. Ik presenteerde de taart op een houten plank.


Outfit

Je kleintje wordt maar één keer één, dus pak lekker uit! Dat heb ik ook zeker gedaan, want ik bestelde dit superschattige maar o, zo kitscherige jurkje op Aliexpress. Heerlijk over the top, net zoals de rest van de shoot. 


Budget

Als ik alles bij elkaar optel, dan denk ik dat ik ongeveer dertig euro kwijt was voor de hele shoot. Inclusief de ballonboog, de outfit en de taart. Maar goed, dan moeten de foto’s nog gemaakt worden natuurlijk…


Camera! Licht! En… 

Ik heb de shoot belicht met twee studiolampen. En dat was en is nog steeds mijn grootste ergernis tijdens deze shoot. Want ik was mijn parapluutjes kwijt, waardoor het licht erg direct was, en totaal niet zoals ik had gepland. Ik had de lampen op het plafond gericht, zodat ik niet teveel diepe schaduwen kreeg, maar zelfs dan had ik nog meer schaduwen dan me lief was. Helaas, maar ja, dat krijg je ervan als je alles zelf wilt doen. 

Verder maakte ik gebruik van mijn Canon EOS 1100D en mijn Canon EF 85mm f/1.8. Qua instellingen fotografeer ik eigenlijk altijd op de [A] of [Av] stand, oftewel de Diafragma Voorkeur stand, met een diafragma tussen de f/2 en f/2.8. ISO zo laag mogelijk, en ik let er altijd op dat de sluitertijd wel boven de 1/100 blijft. Klinkt dit allemaal als hocus pocus? Ik schreef eerder een blog over de basisinstellingen van je DSLR camera en de belichtingsdriehoek!

Mijn moeder sprong in als assistent, en die had ik ook écht nodig. Want Maisie loopt al een tijdje en vindt zitten echt iets voor kleine baby’s. En een cake smash fotograferen van een kindje dat én niet wil zitten, én geen interesse heeft in zoetigheid, is nogal lastig

We hebben haar gewoon haar gang laten gaan, en op een gegeven moment struikelde ze en viel ze met haar bips in de taart, waardoor ik alsnog een échte cake smash kreeg :’)

DIY CAKE SMASH

De resultaten vind ik zelf erg leuk geworden. Er zitten zeker foto’s bij die ik nog heel lang zal koesteren! Het opruimen was iets minder leuk. Ik denk dat we wel vijf keer hebben moeten dweilen voordat de botercrème echt helemaal weg was…

Al met al was het ontzettend leuk om te doen! Zou dit ook iets zijn wat jij zou ondernemen? Of boek jij een cakesmash liever gewoon bij de ervaren fotograaf? 

Voor meer filmpjes en foto’s over dit hele proces kun je op mijn Instagram terecht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *