Hoe fotografeer ik… een stuiterende dreumes?

Laatst deelde ik via Instagram Reels mijn top 3 tips voor het fotograferen van dreumesjes. Jullie vonden dit leuk om te zien! En aangezien ik nog lang niet al mijn tips heb kunnen geven, wijdt ik ook graag nog een blog aan dit onderwerp. Want wie wil nou geen prachtige foto’s van haar eigen kindje kunnen maken?!

Deze tips zijn zo algemeen dat ze zowel voor de smartphone fotograaf als voor een DSLR liefhebber gelden. De smartphones van tegenwoordig zijn uitgerust met prima camera’s, dus als je weet waar je op moet letten, kun je ook met je smartphone prachtige foto’s maken!

De blog is opgedeeld in drie delen: belichting, setting en techniek. De drie tips uit mijn Reels komen ook uitgebreid aan bod. Voordat we beginnen wil ik nog wel even benadrukken dat het fotograferen van je kindje vooral leuk moet zijn, voor jullie allebei. Dat is in mijn ogen altijd belangrijker dan een technisch perfect plaatje!

Belichting

Een goede foto valt of staat met belichting. Het is letterlijk het allerbelangrijkste aspect van fotografie. Zonder licht is er namelijk geen foto. Eerder op mijn blog deelde ik al hoe je de belichting regelt op je DSLR camera. Je smartphone regelt dit gelukkig allemaal zelf! Toch heb je veel invloed op de belichting van je foto:

Binnenshuis

In het huis kun je het beste in een lichte ruimte en met het licht mee fotograferen. Het zachte daglicht geeft een mooie gloed en je modelletje wordt altijd goed belicht. Doordat je met het licht mee fotografeert, heeft je camera veel licht om mee te werken. Hierdoor kan de camera sneller reageren, zowel in het maken van de foto en het focussen. Vergelijk hieronder de foto die met het licht mee is gemaakt met de foto die tegen het licht in is gemaakt. 

Zie je hoe op de eerste foto het licht reflecteert in haar ogen? Hoe er een zachte gloed over haar heen valt? Op de tweede foto lijken de ogen “doods” en wordt haar lieve gezichtje hard door de schaduw. Daarnaast oogt de eerste foto vlijmscherp, terwijl de tweede foto van mindere kwaliteit lijkt. Ondanks dat de foto’s met dezelfde camera, op dezelfde locatie en met dezelfde instellingen gemaakt zijn, is er een wereld van verschil! Zoveel impact heeft goede belichting op je foto. 

Nog een handige hack om te weten wanneer je binnenshuis fotografeert: wit reflecteert licht! Maak gebruik van witte muren of deuren om het natuurlijke licht dat binnenvalt te weerkaatsen. 

Buitenshuis

Buiten gelden er andere regels, vooral omdat er zó veel verschillende licht-omstandigheden zijn. Het klinkt misschien vreemd, maar voor een fotograaf is een flink bewolkte dag echt perfect: het licht wordt door de wolken diffuus en dus evenredig verspreid over de wereld. Er zijn geen harde contrasten. 

Die heb je namelijk wanneer de zon schijnt: de schaduwen zijn erg donker en daar waar de zon schijnt juist erg licht. Hierdoor heb je last van grote contrasten, niet alleen op de achtergrond, maar ook in het gezicht van je modelletje. Vergelijk de onderstaande foto’s:

De eerste foto is gemaakt op een bewolkte dag. De tweede in de felle herfstzon. Zie je hoe de eerste foto zacht en evenredig belicht is? De tweede foto daarentegen heeft harde schaduwen: het contrast tussen de overbelichte zonnige delen en de donkere schaduwkant is erg groot. Het is moeilijk voor je camera om in deze omstandigheden de juiste belichting te berekenen. 

Dus hoewel het tegen je intuïtie in lijkt te gaan, kun je buitenshuis het beste niet in de zon fotograferen, maar juist in de schaduw of op een bewolkte dag. 

Dé uitzondering op deze regel is het gouden uurtje. Dit is de periode vlak voordat de zon opkomt of ondergaat, wanneer de zon laag aan de hemel staat. De zonnestralen zijn lang en minder fel, en verspreiden het licht hierdoor evenredig. Bovendien creëert deze periode de gouden gloed waar het zijn naam aan dankt. Helaas is het met kleine kindjes vaak niet haalbaar om tijdens de gouden uurtjes te fotograferen. 

Samenvatting

Zacht, natuurlijk licht zorgt voor de mooiste belichting. Zelf kun je dit creëren door binnenshuis naast een groot raam en met het licht mee te fotograferen. Witte muren weerkaatsen licht, en vullen hiermee schaduwen op. Buitenshuis kun je het beste de felle zon vermijden, en juist fotograferen in de schaduw, op een bewolkte dag, of tijdens het gouden uurtje. 


Setting

Als je de belichting goed geregeld hebt, kun je je focussen op de setting. Hiermee bedoel ik de plek waar je gaat fotograferen, de aankleding en het poseren. Vaak raad ik fotograferen aan om een duidelijk beeld te hebben van wat ze vast willen leggen, maar met een stuiterende dreumes zorgt dit alleen maar voor paniek en frustratie. Dus raad ik je aan om je te focussen op de sfeer die je wilt neerzetten. Deze sfeer vertaalt zich in de setting. Bekijk onderstaande foto’s:

Op de eerste foto ging ik voor een warme, herfstige sfeer. Ik koos voor een warme aankleding: de stofjes van haar kleding zijn warm, ze heeft een muts op, en de kleuren zitten allemaal aan de warme kant van het kleurenwiel. Het raam is nat van de regendruppels. Ze hoefde van mij op de foto niet te lachen, want ik ging juist voor die moody atmosphere

Op de tweede foto ging ik juist voor een lichte, vrolijke sfeer. De aankleding is veelal wit met een pop aan kleur in een mooie pasteltint. Ik liet haar lachen (door keihard te niezen, werkt altijd) omdat ik wil dat deze foto vrolijkheid en licht uitstraalt.

De foto’s zijn op dezelfde plek gemaakt, maar door de aankleding krijg je een groot verschil in sfeer. 

Poseren?

Qua poseren heb je met een dreumes niet veel in de hand. Ze hebben het veel te druk met spelen en ontdekken, en hebben écht geen zin om mooi voor mama te gaan zitten voor de foto. Je kunt dus het beste zorgen dat je de emotie die bij je sfeerbeeld past (vrolijk of juist geconcentreerd/starend) weet vast te leggen zodra deze zich aandient. En soms betekent dat dat je als een gek staat te nep-niezen op een krukje. Je moet er wat voor over hebben :’)

Opruimen is de sleutel

Zorg dat de plek waar je wilt fotograferen overal netjes opgeruimd is. Niets is zo #@$! als er naderhand achter te komen dat er een stapel was op de achtergrond zichtbaar is… 

Wat betreft de aankleding kun je dus nadenken over de plek (licht, wit beddengoed of juist warme, houten vloer?), de kleding (dikke truien of losse jurkjes?), én het speelgoed. Want natuurlijk moet die kleine wel ergens mee kunnen spelen. Ik stop altijd de plastic zooi weg en geef haar knuffels in aardetinten (wit, beige, bruin) of houten speelgoed. Dit oogt op de foto’s toch wat mooier, voor de sfeer die ik wil neerzetten!


Techniek

Als je alles hebt voorbereid, is het tijd om de foto’s te gaan maken! Of je nou met een smartphone of een spiegelreflex camera fotografeert, focus op de ogen! Door oogcontact maken wij een connectie met anderen. Ze worden ook wel de windows to the soul genoemd, en dat is niet voor niets! Als de ogen scherp zijn in een portretfoto, maak je die connectie en breng je emotie over met je beeld. 

Hoe fotografeer ik een dreumes

Daarnaast heb ik nog een paar kleinere tips opgesomd om mee te nemen in je fotografie:

  • Fotografeer eens op ooghoogte van je kleintje: hoe anders ziet de wereld er voor hun uit?
  • Rechte horizon: Onze ogen worden getrokken door lijnen. Als de horizon van een foto (bijvoorbeeld een vloer die overgaat in de muur, of een bospad in een rij bomen) scheef is, merken we dat meteen. We weten dan dat er iets niet klopt aan het plaatje, ook al kunnen we de vinger er soms niet helemaal op leggen. Voorkom dit door er altijd voor te zorgen dat je horizon recht is!
  • De regel van derden: Deze “regel” in de fotografie stelt dat het onderwerp steeds maar in het directe midden van je foto zetten snel verveelt voor het oog. De meeste smartphones en alle camera’s hebben de optie om het beeld op te delen door middel van een raster. Deze optie is op je smartphone beschikbaar via de instellingen van je camera app! Dit raster verdeeld je beeld in negen vlakken. Zoals je ziet kruisen deze vakken vier keer. Probeer je onderwerp (de ogen van je kindje) eens op één van deze punten te plaatsen. Deze punten zitten namelijk precies op een derde van je scherm, zowel horizontaal en verticaal! Dit maakt de foto interessanter. 
  • Gebruik geen zoom: de zoomfunctie van je smartphone camera of je DSLR lijkt misschien handig, maar het snoept heel wat kwaliteit van je foto weg! Beweeg liever zelf dichterbij je onderwerp, of gebruik een zoomlens voor je DSLR. Zo behoud je de kwaliteit van je foto!

Heb je alles? Goed! Vergeet het nu maar weer…

Want het fotograferen van je kleintje moet vooral leuk zijn. En als jij een prachtig moment hebt vastgelegd, dan maakt het echt niet uit of de foto goed belicht is of niet. Het zijn de herinneringen en de emotie die een foto laten spreken. 

Maar als je het, net als ik, gewoon heel erg leuk vindt om foto’s te maken van je kleintje en je wilt graag beter worden, dan kun je met deze tips aan de slag! 

Wil je graag meer weten over een bepaald onderwerp? Laat het me weten! Ik duik graag verder de stof met je in 😀 En als je een mooie foto hebt kunnen maken met een van deze tips dan zou ik het ook erg leuk vinden om deze te bekijken! Tag me of stuur ‘em even door, vind ik leuk!

Hoe fotografeer ik een dreumes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *