Single Mama: Mentale Gezondheid

Mentale Gezondheid als Single Mama

Wie mij volgt op Instagram heeft al kunnen lezen dat ik al een paar dagen worstel met een dipje. Ik heb nergens zin in, ben snel moe, en het helpt ook niet dat mijn liefste draakje zo slecht slaapt door het terugzetten van de klok en het sprongetje waar ze in zit. Ik heb dus echt even een pauze nodig! Of twintig jaar slaap. Maar als single mama moet je altijd aan staan. Dus hoe zorg ik voor mezelf terwijl ik ook voor een baby moet zorgen?

Ik heb zondag geen blog geschreven. En dat zit me best wel heel erg dwars. Ik vind dit namelijk zó leuk om te doen, het hele bloggen en instagrammen, maar ik ben gewoon mijn creativiteit kwijt. Mijn hoofd voelt zwaar en elke keer als ik begin met typen verwijder ik de woorden meteen weer. 

Excuses daarom alvast, als deze blog een beetje een zooitje is. Ik heb mezelf even de vrijheid gegeven om gewoon te schrijven. Zonder me druk te maken over opmaak, SEO en kopteksten. Gewoon een lange train-of-thought

Maisie is nu bijna elf maanden. En grotendeels valt het me heel erg mee, het moederschap! Ik geniet er zo erg van, ik heb nog nooit zoveel van iemand gehouden, en ik heb geen moment spijt gehad of teruggekeken op mijn leven voor haar. Ik voel me gewoon zo compleet en gelukkig! Het helpt ook dat Maisie echt een fantastisch makkelijk kindje is. Altijd vrolijk, geen gezondheidsklachten, eet en drinkt goed, snel in d’r ontwikkeling, sociaal…

Alleen het slapen… Tja, dat is me toch altijd wel een struikelblok. Overdag pakt ze d’r dutjes zo goed. Twee keer twee uur, geen probleem. Maar ‘s nachts is het nog altijd een gevecht. Ze slaapt nog niet door. En nu weet ik dat dit ‘normaal’ is in de zin van dat geen enkel kind hetzelfde is en ze er verder geen problemen van lijkt te hebben. Maar ik ben alleen. Ik kan niet even iemand naast me aan tikken om ‘deze keer’ de baby te pakken. Om er een flesje in te drukken. 

En die tien maanden chronisch slaapgebrek beginnen me een beetje op te vreten. Het is toch bijzonder hoe wij zoveel kunnen dragen als moeders!

Gelukkig komt mijn moeder zo nu en dan in het weekend oppassen in de ochtend, zodat ik na de ochtendvoeding weer mijn bed in kan duiken. Zo lief! En soms doe ik een middagdutje. Maar als ik eenmaal een oppas heb voor Maisie heb ik ook al snel het gevoel dat ik gebruik wil maken van de tijd, en het niet “weg wil slapen”. 

Maar de laatste paar dagen, als ik dan eindelijk die me-time heb, maar ik er gewoon geen gebruik van. Ik doe helemaal niets. Ik kan niet slapen, niet aan mijn blog werken, geen leuke captions schrijven voor Instagram. Er komt gewoon niks uit mijn vingers. 

Het voelt alsof ik teveel ballen probeer hoog te houden, en handen tekort kom. 

Dus doe ik even een stapje terug. Laat ik een paar ballen vallen. Die pak ik later wel weer op. 

Ik ga de dingen doen die ik leuk vind (bloggen en instagram!) zonder me druk te maken over de “moetjes” van de perfecte call-to-action-captions, of de SEO scorende keyphrases. Ik ga lekker fotograferen en koken. En slapen! Hopelijk


In de tien maanden tijd dat ik mama ben heb ik zoveel geleerd over mezelf en mijn mentale gezondheid. Dit zijn toch wel de belangrijkste punten voor mij:

Vraag om hulp

Serieus. Als je geen partner hebt, vraag dan een opa of oma, een vriendin, tante, buur, iemand die je vertrouwt om je even af te lossen. Ook al is het maar een uurtje of twee in de middag. Het is zo belangrijk om naast mama ook nog jezelf te zijn! 

Geef aan jezelf 

Ik vind het zelf zó verleidelijk om elke keer als ik naar de winkel ga wat leuks te halen voor Maisie. Een leuk nieuw setje, een schattige knuffel, nieuw speelgoed bij de kringloop. Heeft ze het nodig? Nee. Maar als ik dan langs de geurkaarsen loop en die lekkere herfstige kaneel geur ruik, zet ik de kaars altijd weer in het schap. Want ik heb het niet nodig. Maar dat heb ik wel! Want ik kan zo genieten van geurkaarsen, en het is oké om mezelf net zo erg te verwennen als dat ik Maisie verwen. 

Dit puntje is trouwens heel erg een work-in-progress, want ik ben hier nog steeds niet zo goed in. 

Blijf je hobby’s doen

In de eerste maanden verloor ik mezelf zo gemakkelijk in het mama zijn. Ik vond het niet erg hoor! Ik genoot zo heerlijk van elk momentje met dat kleine hoopje mens. Maar tussen alle voedingen, verschoningen, speelkwartiertjes, huishoudtaken, koken, kolven en het kleine beetje slaap dat ik kreeg, was er geen tijd meer voor Kim. 

Dat was heel overweldigend, en toen kwam ik erachter dat ik echt mijn eigen ding moest blijven doen. Voor mijn eigen mentale gezondheid. Gelukkig passen mijn hobby’s (fotograferen, schrijven, content creatie) heel erg goed bij het moederschap 😉


Dus ik denk dat ik strakjes als oma komt oppassen maar eens een lekker middagdutje ga doen. En daarna een heerlijke geurkaars kopen. Voor mij. Omdat ik het wél nodig heb. 

Wat is nou écht belangrijk voor jouw mentale gezondheid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *