Leer je DSLR camera kennen in 8 minuten!

DSLR Camera Basis

Zo. Veel. Knopjes!

Wanneer je je eerste digitale spiegelreflex camera uitpakt, is het logisch dat je even schrikt van de hoeveelheid knopjes en wieltjes. Niet te vergeten dat die dingen vaak gewoon zonder lens komen. Hoe gebruik je dat ding in hemelsnaam?!

Niet getreurd. In deze serie blogposts neem ik je mee langs alle knopjes en wieltjes, zodat jij straks de basis van fotografie helemaal onder de knie hebt. 

Laten we allereerst de camera zelf maar eens grondig onder de loep nemen. Als voorbeeld camera voor deze blogpost gebruik ik de Canon EOS 2000D. Dit is een van de instapmodellen van Canon. 


Hoe een DSLR camera werkt

DSLR staat voor digital single lens reflex. In het Nederlands gebruiken we de term digitale spiegelreflex camera. Dit type camera werkt doordat er in de camera, voor de sensor, een spiegel het licht weerkaatst naar de zoeker. 

Wanneer jij door de zoeker kijkt, is het dus als het ware alsof je door de lens kijkt. 

Deze spiegel klapt naar boven op het moment dat je een foto maakt, zodat het licht op de sensor kan vallen. 

De sensor vertaalt de lichtdeeltjes vervolgens naar een digitaal signaal. Dit signaal wordt opgeslagen op de geheugenkaart die in je camera zit. 

Hieronder zie je een dwarsdoorsnede van een camera. De gele lijn geeft het pad van het licht aan. Zoals je ziet komt het licht door de lens binnen en wordt het weerkaatst door de spiegel. Vervolgens valt het licht op een prisma, welke het licht verbuigt zodat het uiteindelijk door de zoeker naar jouw oog kan reizen. 

DSLR Camera Doorsnede

Nu je weet hoe de DSLR aan zijn naam komt, is het tijd om alle toeters en bellen van de camera beter te bekijken.


Vooraanzicht DSLR camera

Aan de voorkant van de camera wordt de lens bevestigd. Deze plaats je door de rode of witte markering op de lens op gelijke hoogte met de rode of witte markering op de camera te houden, en deze vervolgens vast te draaien totdat je ‘klik’ hoort. 

Om de lens vervolgens los te maken, druk je de ‘objectief ontgrendelingsknop’ in (wat een mond vol!). Vervolgens draai je de lens los. 

De ontspanknop

Op de voorkant zie je ook de ontspanknop zitten. Met deze knop maak je de foto. 

Wanneer je de knop voor de helft indrukt, stelt de camera scherp op het scherpstelpunt (hierover later meer!). En wanneer je de knop helemaal indrukt, klapt de spiegel naar boven en maak je de foto. 


Bovenaanzicht DSLR camera

Van bovenaf komen de toeters en bellen je langzaam tegemoet. 

Flits mount

De flits mount neemt de meeste ruimte in bovenop je camera. De meeste beginners camera’s hebben een ingebouwde flitser. Dit opzetstuk is echter bedoeld voor externe flitsers.

Als echte beginner hoef je je hier nog geen zorgen over te maken!

Keuzewiel

Met dit wiel scroll je door de opties op het LCD scherm van de camera. 

Flitsknop

Hiermee open je de ingebouwde flits van de camera.

Programmakeuzewiel

Met dit keuzewiel kies je de modus in welke je wilt fotograferen. Het programmakeuzewiel is opgedeelt in twee delen:

Basismodi

Wanneer je één van de basismodi kiest, bijvoorbeeld portret, stelt de camera alles in en hoef jij alleen nog maar scherp te stellen op het onderwerp. 

Dit is handig wanneer je geen tijd of zin hebt om de camera handmatig in te stellen. Maar je levert wel wat creatieve vrijheid in. Welke en hoeveel basismodi je tot je beschikking hebt, hangt af van het type camera. De meest voorkomende zijn Portret, Landschap, Macro, Stilleven, Sport en Nacht. 

De [P] modus

Tussen de basis en de creatieve programma’s, zit de [P] modus. [P] ofwel Auto Exposure (automatische belichting) regelt de belichting voor je foto’s. Jijzelf hebt in deze modus meer controle over de instellingen, maar de camera blijft ervoor zorgen dat alles in balans is. 

Creatieve modi

De overige modi, [Tv], [Av] en [M], geven je de meeste creatieve vrijheid. In de [Tv] modus stel jij de sluitertijd in, in de [Av] modus het diafragma, en in de [M] modus stel je alles handmatig in. 

Aan/uit knop

Hiermee zet je camera aan en uit. Shockerend, hè?!


Achteraanzicht DSLR camera

DSLR Camera achteraanzicht

This is where the magic happens. Naast de duidelijke blikvangers, het LCD scherm en de zoeker, is er nog veel meer te vinden op de achterzijde van de camera. Dit is de zijde waar je vrij letterlijk grotendeels van de tijd met je gezicht tegenaan drukt, dus hoog tijd om te leren wat al die knopjes nou eigenlijk doen. 

Vergroten/AF-punt selectie

Met de vergrootglasjes zoom je in en uit wanneer je je foto’s terug kijkt. 

Wanneer je het zoom-in knopje indrukt tijdens het maken van een foto, kun je het focuspunt of de focuspunten selecteren. 

Diafragma/belichtingscorrectie en wissen

Met deze knop kun je snel de belichting corrigeren. 

Wanneer je deze knop indrukt in de Playback functie, kun je een gemaakte foto wissen. 

[Q] of Snel instellen

Met het scherm Snel instellen kun je de (belichtings-) instellingen van je camera veranderen op het LCD scherm. 

Display knop

Hiermee kun je de informatie die weergegeven wordt op het LCD scherm aanpassen. 

Navigatieknoppen

Met de pijltjes toetsen navigeer je door het menu van je camera. De middelste knop, [set], bevestigd de instellingen. De pijltjes omhoog en opzij hebben ook een secundaire functie:

ISO

Met het pijltje omhoog stel je de ISO waarde in. 

AF

Met het pijltje naar rechts open je de automatische focus instellingen.

Witbalans

Met het pijltje naar beneden open je het Witbalans menu. Hier kun je, verrassing, de witbalans veranderen.    

Selectie transport/Zelfontspanner

Hiermee kun je de zelfontspanner inschakelen en instellen voor hoeveel seconden en opnamen je deze instellingen wilt toepassen.

Menu knop

Met deze knop kun je het menu openen. Met het selectiewiel kun je door de verschillende menu’s navigeren en met de pijltjestoetsen en de [set] knop kun je instellingen aanpassen. Wat je precies kan aanpassen in het menu, ligt aan de modus waarin je fotografeert. Het volledige menu is zichtbaar in de [M]/Handmatige modus. 

Playback

Wanneer je op deze knop klikt kun je je gemaakte foto’s terug kijken. 


Zo. Dat was al een flinke hap informatie. Waarschijnlijk heb je nu meer vragen dan antwoorden. 

Want wat-in-de-wereld is focuspuntselectie? Of een diafragma? Of witbalans?! 

In deze serie blogs komt op elk van je vragen een antwoord. In de volgende blog gaan we kijken naar het fotograferen zelf. 

Voordat we dieper in kunnen gaan op wat voor invloed al deze knopjes nou eigenlijk hebben op jouw foto, moeten we namelijk eerst begrijpen hoe een foto tot stand komt. 


Stay tuned, volgende week zondag leren we samen verder!

Newborn Fotografie Gids Opt-In

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *