Professional Line Fotoboek (SaalDigital)

Professional Line Fotoboek Saal Digital

Een weekje geleden werd ik uitgekozen om het nieuwe Professional Line fotoboek van SaalDigital te testen. Uit deze serie professionele fotoboeken mocht ik er één kiezen en vullen met foto’s naar keuze. Natuurlijk hoefde ik niet lang na te denken over welke foto’s ik zou selecteren. Waar het hart vol van is, loopt de camera van over, zullen we maar zeggen…

Een paar jaar geleden heb ik al eens eerder een fotoboek en een wanddecoratie mogen testen van SaalDigital. Over beide producten was ik erg tevreden. De wanddecoratie hangt nog steeds bij mijn moeder in de woonkamer, en het fotoboek blader ik geregeld nog eens door.

Het ontwerpen van het fotoboek

Ik had dus van dit Professional Line fotoboek hoge verwachtingen. De ontwerpfase van het fotoboek was, zoals ik gewend ben van SaalDigital, heel gemakkelijk. Op de website is het makkelijk om het product terug te vinden, en wordt je al snel doorgeleid naar de installatie van de ontwerp software. Het is ook mogelijk om het fotoboek via de website te ontwerpen en bestellen, maar ik vind de snelheid en het gemak van de software erg fijn. 

De installatie was zo gepiept en ook in de interface kun je makkelijk het product terug vinden. Vervolgens krijg je de keuze om het fotoboek automatisch te laten vullen, een vooropgestelde layout te gebruiken, of alle foto’s handmatig in te vullen. SaalDigital heeft gevraagd om mijn eerlijke mening, en ik vind dat in de ontwerpomgeving er nog wel wat puntjes gehaald kunnen worden door het bedrijf. Het is op zich makkelijk, voornamelijk met de geautomatiseerde functies, maar sommige stappen zijn onnodig en maken het ontwerpproces wat lastiger. Zo had ik gekozen voor een vooropgestelde layout, maar kwam ik er na een paar bladzijden achter dat dit design mij toch niet helemaal aansprak. Echter was het niet makkelijk om de verschillende detail elementen te verwijderen. Er moest namelijk eerst (en per bladzijde) een vinkje verwijdert worden voordat de layout aan te passen was. 

Nou, geen man overboord natuurlijk. Het is prima te doen als je het eenmaal door hebt, maar dit soort kleine dingetjes kunnen zeker het verschil maken in een lekkere ontwerp flow! 

Bestelling plaatsen en afrekenen

Vanuit de software kun je vervolgens met één druk op de knop je ontwerp in het winkelmandje van SaalDigital plaatsen. Hier wordt er gevraagd om de bekende gegevens en dit is allemaal prima geregeld. 

Het enige minpuntje in dit proces is dat het vooralsnog niet mogelijk is om met iDeal te betalen. Op dit moment zijn alleen Creditcard en PayPal beschikbare betaalmethodes. Dit is jammer, omdat een groot deel van de markt gewend is om met iDeal te betalen. 

Levertijd

Ik heb het fotoboek op 24 augustus besteld en de geschatte leverdatum was 1 september. Ik had het boek 28 augustus al in huis! Best snel voor een professioneel fotoboek. 

Het Professional Line Fotoboek

Want professioneel is het! Echt een prachtig product. Ik heb gekozen voor een liggend boek van formaat 30×21. Er zijn ook staande en vierkante boeken bestelbaar in verschillende formaten. Eén van de Unique Selling Points van de Professional Line serie is de kwaliteit hardcover met acryl cover. Dit ziet er op de voorbeeld foto’s erg mooi uit, maar ik hou persoonlijk niet van fotoboeken met foto’s op de cover. Daarom heb ik gekozen voor een onbedrukt zwart lederen design. Ontzettend chique en tijdloos. 

In de ontwerpomgeving had ik vrij snel door dat de binnenkant (voor- en achterzijde) van de cover ook te bedrukken zijn. Ik vind het zelf altijd mooi wanneer deze pagina onbedrukt is. Deze heb ik daarom leeg gelaten.

Over de kwaliteit van het drukwerk kan ik kort zijn: sprakeloos. Wat een kleuren! Het fotopapier en de inkt doet de naam van de serie eer aan: écht professioneel. In vergelijking met het fotoboek dat ik jaren geleden bij SaalDigital liet drukken zie je duidelijk het verschil. Niets ten nadele van het andere boek, dat was nou eenmaal een ander product, niet van de Professional Line. 

De bladzijden liggen helemaal plat wanneer je het boek openvouwt. Hierdoor heb je geen last van naden op foto’s die over meerdere pagina’s spreiden. En het effect van die grote, paginavullende foto’s: wauw! Indrukwekkend. 

Eindoordeel

Pluspunten

  • Luxe design met veel verschillende mogelijkheden voor personalisatie
  • Prachtige kwaliteit professioneel fotopapier (voor professionele fotografen: je kan het kleurprofiel dat Saal gebruikt makkelijk downloaden via de website!)
  • Ligt helemaal plat bij het openslaan voor naadloze beelden
  • Indrukwekkend
  • Goede levertijd en goed verpakt (pakketpost)

Verbeterpunten

  • De ontwerpomgeving kan intuïtiever 
  • Er kan nog niet met iDeal betaald worden
  • De eerste en laatste pagina van het boek worden aangegeven als pagina’s die bedrukt kunnen worden. Ikzelf vind dit niet mooi en kwam hier gelukkig op tijd achter. Misschien is een waarschuwing handig voor gelijkgestemde mensen (I.e. “U bedrukt hiermee de binnenkant van de cover, wilt u doorgaan?”). Dit is echter puur muggenziften. 

Ik ben zo blij met dit prachtige fotoboek! Deze krijgt een prominent plekje in de babykamer en zal ik nog vaak bekijken. Bedankt, SaalDigital, voor het mooie product!

Disclaimer: SaalDigital heeft mij het product gratis opgestuurd, in ruil voor een eerlijke review. In deze blog lees je enkel mijn eigen gedachten over het product!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *