5 Tips voor Dromerige Detail Foto’s van je Baby!

Newborn Fotografie - Detail foto's

Kleine handjes, voetjes, oortjes, en och, dat neusje! Je kan niet stoppen met het bewonderen van je prachtige kindje. Elk detail is zó mooi. Dat beeld wil je natuurlijk nooit meer vergeten, maar het fotograferen van die kleine details kan best lastig zijn. Hier zijn vijf tips om de kleinste deeltjes van je kleintje prachtig op de gevoelige plaat vast te leggen!

Focus

De mooiste foto’s hebben het detail dat je wil fotograferen (voetjes, handjes, neusje) in focus, terwijl de achtergrond vervaagt wordt. Wanneer je niet (helemaal) met handmatige instellingen fotografeert, stel je de camera in op diafragma-voorkeur (aperture priority; stand [A] of [Av] op het draaiwiel van je camera). Hierdoor zorg je dat je de grootte van de lensopening kan bepalen. Hoe groter de lensopening, hoe meer licht er doorgelaten wordt, en hoe minder scherptediepte je krijgt. Dit betekent dat bij een grote lensopening je focuspunt scherp in beeld komt, en de achtergrond vervaagd. Zo springen details er helemaal uit.
Om de scherptediepte te bepalen verander je de diafragma-waarde, ofwel het F-getal. Hoe kleiner het F-getal, hoe groter de lensopening.
Stel je camera in op een F-getal tussen f/1.8 en f/5.6 voor een mooie scherptediepte. Hoe groot de lensopening kan worden ligt aan de lens die je gebruikt. De meeste kit-lenzen hebben een maximale lensopening van f/3.5 zonder zoom, tot f/5.6 volledig ingezoomd.
Wil je meer weten over hoe het diafragma werkt en hoe je het kan gebruiken om nóg mooiere foto’s van je kindje te kunnen maken? Bekijk dan mijn gratis gids “Newborn Fotografie”.

Belichting

Naast het creëren van de mooie vervaagde achtergrond, heeft de diafragmawaarde ook invloed op de belichting van de foto. Door een grote diafragmaopening (klein F-getal) te kiezen, zal er veel licht op de sensor vallen. Foto’s van baby’s zijn vaak het mooiste wanneer deze veel hooglichten bevatten. Dit geeft de dromerige, zachte sfeer typisch voor newborn fotografie.
Daarom is het belangrijk dat je baby goed belicht wordt. Omdat de ogen van je kindje nog zo gevoelig zijn, raad ik altijd af om de flits te gebruiken bij een fotoshoot. Fotografeer je kindje naast een groot raam, bijvoorbeeld op bed op de slaapkamer. Door het natuurlijke licht heb je goede belichting voor je foto, en blijft je kindje in een relaxte sfeer!

Setting

Op een detailfoto zie je misschien niet veel terug van de prachtige setting die je nauwkeurig hebt gepland voor de fotoshoot, maar heeft toch veel invloed op het uiteindelijke resultaat! Bekijk de twee foto’s hieronder, bijvoorbeeld. In beide foto’s wrijft de baby in haar ogen, maar waar de ene foto licht en dromerig is, heeft de andere foto juist een grimmige stemming door het gebruik van een grijze achtergrond en donkere kleertjes.
Wanneer je een dromerige sfeer wilt creëren houd je het kleurenpalet het beste simpel: wit, crème en zachte pastelkleuren passen het beste bij deze sfeer. Een wit laken of zacht dekentje volstaat als achtergrond. Wanneer je geen zachte kleuren in de garderobe van je kindje hebt zitten, kun je er ook altijd voor kiezen om haar enkel in haar luier neer te leggen!

Compositie

Voor detailfoto’s is het bepalen van de compositie vaak nog het meest lastige onderdeel. Om details goed te kunnen vastleggen, moet je besluiten wat je in beeld wilt brengen, en vooral ook wat niet. Hiervoor geldt dat er geen harde regels zijn, maar toch is het aan te raden om het volgende in je achterhoofd te houden:
Snij de kijkrichting niet af. Wanneer je de ogen van je baby fotografeert, houdt dan wat lege ruimte over in de kijkrichting. Dit zorgt ervoor dat jouw ogen als kijker automatisch naar de ogen van je kindje worden getrokken.
Houd het rustig. De details van je kindje moeten eruit springen. Je hebt voor dit soort foto’s geen knuffels, haarbanden of andere accessoires nodig. Enkel je kindje in een rustige outfit, op een lichte achtergrond is voldoende.
Focus op één detail per keer. Voetjes, handjes, oogjes, neusje, alles krijgt een eigen foto. Lekker rustig en dromerig.

Bewerking

Wanneer je het bovenstaande lijstje hebt afgewerkt, is het tijd om de foto’s te maken. Zoek een moment waarop je baby rustig en voldaan is, zodat ze het niet erg vindt om eventjes voor de camera te poseren. Bij een newborn is het ook belangrijk om te zorgen dat de kamertemperatuur aangenaam is. Je wilt natuurlijk niet dat je straks blauwe vingertjes op de foto hebt staan 😉
Nadat je de foto’s gemaakt hebt is het tijd om ze te bewerken. Hiervoor kun je natuurlijk Photoshop gebruiken, maar er zijn genoeg andere programma’s en apps waar je simpele bewerkingen kunt toepassen om je foto naar een hoger niveau te tillen. Voor de dromerige sfeer kun je de belichting verhogen en de hooglichten versterken. De harde schaduwen kun je juist iets naar beneden halen zodat je een zachte vervaging krijgt. Deze bewerkingen kun je zelfs in de foto-editor van Instagram doen!

En delen maar! Ik zou graag jouw mooiste detailfoto willen zien, laat dus gerust een linkje achter in de comments!
Wanneer je meer wilt weten over (newborn) fotografie, nodig ik je graag uit om mijn gratis gids “Newborn Fotografie” te downloaden!
Heb je wat aan deze tips gehad, of heb je zelf nog een tip die je graag zou willen delen? Laat je reactie achter in de comments hier beneden!

Veel liefs,

Kim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *